Hálózati technika | Murrelektronik

Hálózati technika a Murrelektroniktól

Megfelelő pályára állított adatok!

Töltse le a Fehér könyvet most!

Ipari kommunikációs hálózatok – a digitalizálás fő váza

A gépek és rendszerek egyre többet kommunikálnak egymással, és a hálózatok az adatfolyamok fő ütőereként funkcionálnak. A digitalizálás sikere ezért csak nagy teljesítményű és megbízható hálózati technológiával lehetséges. Elég erősek a kommunikációs hálózatok az egyre rugalmasabb alkalmazásokhoz? Milyen feltételeknek kell teljesülniük az üzembiztos hálózatépítéshez a klasszikus és/vagy digitális elvárások mellett? Készen áll a holnap adatkommunikációjára?

Az ipari kommunikációs hálózatok koncepciójának kidolgozásához, megtervezéséhez, valamint megvalósításához megalapozott automatizálás-technikai szakismeretek szükségesek, ami lehetővé teszi az üzembiztosságot, a nyitottságot és rugalmasságot – az egyre nagyobb adatfolyamokat továbbító hálózatépítés minden követelményét beleértve.

A Murrelektronik tudatában van annak, hogy nem csak az egyszerű alapfunkcióktól a sokféle funkcióval minden követelményt lefedő komponensek fontosak. Sokkal fontosabb az, hogy a partnereknek segítséget és tippeket adjunk a döntéshez, hogyan optimalizálhatják a kábelezésen az adatfolyamot és hogyan tehetik kevésbé bonyolulttá a telepítést.

Ahhoz, hogy az ipari hálózatokat teljes egészében lássuk, a Murrelektronik megosztja know-how-ját a gépek csatlakoztatásáról, de a „Know-where“ információt is, hol lehet észszerűen elhelyezni a komponenseket – beleértve a gyakorlatból vett részleteket és változatokat, amik kiemelik az ügyfél számára a megfelelő megoldáshoz az értéktöbbletet.

Hálózatépítés rendszerben, hálózatépítés igény szerint

A mai termelési területeknek rugalmasan és gyorsan átszervezhetőnek kell lenniük. A megfelelő hálózati topológiánál éppen ezért ügyelni kell arra, hogy a gépek és rendszerek adattechnikai üzembiztosságát rendszerszemlélettel és egyidejűleg az igényekhez igazodva kell kialakítani. Emellett az is fontos, hogy tüzetesen megvizsgáljuk a koncepciót is a redundáns felépítéstől a minden szinten végigvitt szegmentáláson át a fölérendelt rendszerekbe történő akadálymentes bekötésig.

Az ipari hálózatokat úgy kell kialakítani, hogy nyitottak, rugalmasak legyenek és megfeleljenek az alkalmazásnak: pontosan emiatt egyedi tényezők döntik el, mi a jó hálózati topológia és a felhasználók ismerik a fő funkciókat, valamint a többi tényezőt, ami befolyásolhatja a hálózatépítést. Ide tartozik például a digitális fenntarthatóság, valamint hálózat nagyobb stabilitása érdekében végzett hálózati diagnosztika. 

A switchek a hálózatos struktúrák kapitányai

Intelligens infrastruktúra építőelemek – röviden switchek – olvassák le a bemenő adatokat és továbbítják őket a megfelelő vevő portjára. A switchek és a komponensek/résztvevők teljesítményétől függ a hálózat teljesítménye. Ennek függvényében nem menedzselt vagy menedzselt switchekre esik a választás.

A nem menedzselt switchek biztosítják a hálózati kapcsolatot az Ethernet-eszközökhöz, hogy azok képesek legyenek egymással kommunikálni. Közvetítőként további portokkal egészítik ki a hálózatot, de nem nyújtanak intelligens funkciókat, és nem tudják vezérelni a hálózati forgalmat sem. Ipari környezetben a nem menedzselt switcheket gyakran kis hálózatokban alkalmazzák.  

A menedzselt switchek ezzel szemben számos lehetőséget kínálnak a portok és eszközök konfigurálásakor. Fontos funkciókat vesznek át a hibaelemzéskor, hálózati diagnosztikában és a redundancia mechanizmusokhoz. Ezek a switchek optimalizálják az adatátvitelt, de ezáltal nő a konfigurációs ráfordítás és ezzel együtt az összköltség. Egy hálózat topológiájában való alkalmazásuk mindesetre olyan előnyöket nyújt, ami nagyobb kontrollt tesz lehetővé a hálózaton, például távoli hozzáférés esetén.

Minden figyelem az ipari hálózatokra!

Hat tipikus hálózati szcenárión megnézheti, HOGYAN és HOL lehet optimalizálni az ipari hálózatot switchek megfelelő alkalmazásával. Az adatforgalom switchekkel történő irányításában olyan lehetőségek és potenciálok rejlenek, amit a Murrelektronik segítségként kínál a döntéshozatalhoz – amihez tökéletesen igazodik az alkalmazásokkal összehangolt technológia, költségek és folyamatok.

A hálózat nagyobb hatékonyságának a kulcsát olyan tényezők jelentik, mint a decentralizáció és a rendszerszemlélet, amihez a Murrelektronik egyéni tanulási görbéket kínál, ami növeli a saját know-howt a gépek integrálásakor. Tudni, hogyan optimalizálhatók az ipari hálózatok – Connectivity méretre szabva!

1. eset: Topológia-ellenőrzés és adatfolyam-optimalizálás

Előtte

Switchektől indul ki a kapcsolószekrényből, amelyektől a vezetékek messzire mennek a terepre (több mint 50 m) és gyakran ugyanarra a helyre vezetnek. A decentrális kapcsolószekrényekben ez komoly helyproblémákhoz vezet és áttekinthetetlen kábelrengeteget okoz.

vagy

A decentrális második kapcsolószekrényben elhelyeznek egy második switchet, így ezt a telepítési struktúrát sokkal egyszerűbben és áttekinthetőbben lehet kialakítani.

Utána

A terepen a decentrális switch tölti be a kapitány szerepét, a kapcsolószekrényből kivezető egyetlen vezetékkel, amit a terepen csillagtopológia követ.

vagy

A második switch helyett egy IP67-switchet építenek be.

Előnye

A kevesebb vezetéknek és a kapcsolószekrénytől kimenő kisebb forgalomnak köszönhetően csökkennek a költségek, rövidebb telepítési idő, helymegtakarítás, egyszerűbb hibakeresés (csak a kapcsolószekrény és a modul közötti kábelszakadáskor), kevesebb súly.

Alkalmazás

Logisztikai központokban, gyártósori pályákon (autóipar), széles skálán dolgozó robotalkalmazásoknál, présgépeken, fényező berendezéseken, darukon, élelmiszer- és italgyártásban, automatikusan irányított járműveknél.

Összegezve

Egyszerűbb kábelezésű és költségoptimalizált gépek és rendszerek modernebb telepítésekor

Vissza az áttekintéséhez

2. eset: Átállás Profibusról ProfiNET-re

Előtte

Klasszikus univerzális Profibus-technológia van használatban annak minden hátrányával, hogy a Profibus támogatottsága már nem teljes körű, és a Profibus emellett lineáris struktúrájú. Továbbá hosszú terepkábeleket kell lefektetni, aminek a következménye hosszadalmas hibakeresés lehet a buszhálózatban. További hátránya a szükséges záróellenállás, mint hibaforrás, a nem integrálható IT-szolgáltatások és a rugalmatlan címzés a DIP-kapcsolón keresztül.

Utána

A ProfiNET támogatott, szabad topológia-választást biztosít az ügyfeleknek. A ProfiNET alapját egy ipari adatátviteli Ethernet-szabvány képezi és ezzel nem csak a terepen teremt lehetőséget a csatlakoztatásra, hanem az ipari IT-funkciókkal is kombinálható.

A ProfiNET-et támogatják az aktuális szabványok, fejlesztik és az automatikus topológiamenedzsmenttel lerövidíti a telepítési és a leállási időket. A ProfiNET eszközöket konfigurációs lépések nélkül is egyszerűen be lehet építeni a topológiába és a vezérlés automatikusan programozza őket. A ProfiNET eszközöket szerszámok és programozási ismeretek nélkül is ki lehet cserélni ill. be lehet építeni.

Előnye

Nagy rugalmasság a rendszerstruktúra kialakításakor, a jövőben is alkalmazott ProfiNET szabvány nyitottsága és rugalmassága, nagy adatsebesség, bővített diagnosztika, TSN-perspektíva.

Alkalmazások

Minden olyan iparág, ahol Profibust használnak; szerszámcserélővel felszerelt robotok, autóipari szállító sorok, gépgyártás, szerszámgépek.

Összegezve

Okos csatlakoztatás a ProfiNETtel, mint a legkorszerűbb megoldással konfiguráció, karbantartás és hibakeresés esetén. Az összes támogatás és frissítés nélküli Profibus-rendszer kiváltása.

Vissza az áttekintéséhez

3. eset: Átállás nem menedzseltről menedzselt switchekre

Előtte

Nem menedzselt switchek vannak telepítve, amelyek gyors és egyszerű használatbavételt tesznek lehetővé. Ehhez a konfigurációhoz nincs szükség programozásra vagy egyéni beállításokra.

Utána

A menedzselt switchekre való átállás a switchek paraméterezésének lehetőségét nyújtja, hogy több funkcióval és diagnosztikai képességgel rendelkezzenek. A menedzselt switchek karnagyként/forgalomirányítóként irányítják az adatforgalmat és lehetővé teszik a konfigurációs eszközök csatlakoztatását, mint pl. a TIA portál. A távkarbantartás menedzselt switchek segítségével lehetséges. A ProfiNET menedzselt switcheket a vezérlés automatikusan konfigurálja a topológiában.

Előnye

A gépből elemzésre kinyert információk és a funkciók bővítése pl. távkarbantartással új szervizpotenciálokat nyitnak. A menedzselt switchek segíthetik a diagnosztikát. Nem terhelik túl a rendszert túl sok nem menedzselt switch-csel (ez csak helyes hálózati rendszer kialakítás esetén érvényes). A paraméterek egyszerűen másolhatók és átültethetők más menedzselt switchekre. A ProfiNET menedzselt switcheknél használatbavételkor a vezérlés elvégzi a címzést és a paraméterezést. Az üzembe helyezéskor nem kell közvetlenül beavatkozni a ProfiNET menedzselt switchnél, amivel ismét csak telepítési költségek takaríthatók meg.

Alkalmazások

Szerszámgépgyártás, gépgyártás, szállító sorok, mozgó gépek, robotalkalmazások, élelmiszer- és italgyártás... olyan szolgáltatásokat is beleértve, mint a gépek távkarbantartása, állapotfelügyelet, prediktív karbantartás

Összegezve

Ipari Ethernet-hálózat optimális üzemeltetése zavartalan adatforgalommal az alkalmazásoknál. Az alkalmazásokból nyert adatok használata diagnosztikai célokra. A topológiák tervszerűen elemezhetők és meghibásodás esetén gyors hibakereséssel karbantarthatók. A távkarbantartással szervizes munkaidő takarítható meg. A menedzselt switcheknél nagyobb beruházási költségekkel kell számolni.

Vissza az áttekintéséhez

4. eset: Retrofit/bővítés

Előtte

Egy gép modernizálása/ráncfelvarrása kihívásokat von maga után, mivel a modulok bővítésével további résztvevőket vonnak be és ezért több portra van szükség.

Utána

A koncepció készítésekor megfelelő tanácsadással gondoskodnak a meglevő gépek optimális hálózatba kapcsolásáról az új követelményeknek megfelelően. Lehetőség van redundáns rendszerek kialakítására a gépek csatlakoztatásakor. A bekötési folyamat standardizálható, ami egyszerűbbé teszi a gépek beállítását.

Előnye

A gépadatok valamint azok előkészítése és megjelenítése fenntarthatóan aktuális – beleértve a telepítési technika (újra)rendszerezését, a költség-haszon-ellenőrzést és a rendszerellenőrzést is.

Alkalmazás

Gépek modernizálása a technológia megújításával és/vagy kiiktatásával minden iparágban.

Összegezve

Modernizált gépekhez illeszkedő hálózatépítés optimális adatperifériával a géphálózatban és a meglevő termelési környezetben is.

Vissza az áttekintéséhez

5. eset: Csatlakozás új gépekhez

Előtte

Küszöbön áll a gépek klasszikus-megszokott módon való csatlakoztatásának leváltása aktuális technológiára és standardokra. Még hiányzik az alternatív megoldások és megfelelő innovációk szerinti (új) orientáció.

Utána

A hálózatokra vonatkozó rendszertanácsadás után már jobban értik a lehetőségeket, és a technológia/platform választék szélesebb skálájában gondolkodnak, beleértve a további funkciókról, pl. adatelemzésről vagy hibaelhárításról meghozandó döntések szabadságát is.

Előnye

A gépgyártó a gépek kezelhető és stratégiailag átgondolt telepítési technikájával rendelkezik. Mivel az új projektek esetén megismételhető, ez lehetőségeket rejt magában, és a moduláris csatlakozással megvalósuló önálló üzembe helyezés növeli a kompetenciát.

Alkalmazás

Bármilyen területen létrejöhetnek új gépek.

Összegezve

Költségcsökkentés, több know-how a gépek csatlakoztatásakor és nagyobb önálló megoldási hatékonyság – mindez lehetséges.

Vissza az áttekintéséhez

6. eset: Centrális és decentrális hálózatépítés (IP20 vagy IP67)

Előtte

Szabvány szerint a kapcsolószekrényben IP20 switchek vannak beépítve. Ha decentrális változatra van szükség, külső kapcsolószekrényt telepítenk IP20 switch-csel.

Utána

Magas védelmi besorolású decentrális switcheket telepítenek közvetlenül a folyamatban és az IO-perifériákat hálózatba kapcsolják a terepen. Ennek köszönhetően jelentősen csökken a hely-, a kábelezési és a telepítési igény.

Előnye

Az ipari Ethernet-infrastruktúra karcsúsításával és a hozzá kapcsolódó munka- és költségigény csökkentésével nő a decentrális hálózati struktúrák gazdaságossága. A rendszertopológiák egyszerűbbek és áttekinthetőbbek lesznek, és gyorsabban üzembe helyezhetők.

Alkalmazás

Logisztika, gyártósorok, nagyméretű berendezések (csomagolástechnika, fényező berendezések, daruk), automatikusan irányított járművek, klasszikus gépgyártás

Összegezve

Gépek decentrális, költségoptimalizált csatlakoztatása igény szerint.

Vissza az áttekintéséhez

Töltse le a Fehér könyvet most!

A letöltési felületre való belépéshez töltse ki a következő nyomtatványt.

Kérjük, írja be a fenti mezőbe a karaktereket.
captcha
* Kötelező mező
Newsletter
Always up to date!
Szívesen állunk rendelkezésére!
Sok csatornán keresztül elér bennünket...