Digitalizálás a lemezmegmunkálásban | Murrelektronik

augusztus 23, 2023

Digitalizálás a lemezmegmunkálásban

Az AsservmentiPresse a berendezések vezérléséhez és az adatkezeléshez a Murrelektronik mezőbusz-kábeleire és moduljaira támaszkodik

Az AsservimentiPresse S.r.l., egy 30 éves tapasztalattal rendelkező olasz vállalkozás, mely fémlemezek présekbe történő adagolására szolgáló automatizált megoldások gyártására specializálódott. Massalengóban (IT) az AsservimentiPresse tekercseket, egyengetőket, előtolókat és komplett berendezéseket tervez és gyárt a tekercselt lemezek (coilok) kezelésére. A gyár három fő területre oszlik a vágástól és hegesztéstől a CNC megmunkálásig, összeszerelésig és tesztelésig terjedően. A műszaki osztály a gyártás mellett gondoskodik az elektronikai és mechanikai fejlesztésről, a cég saját kezelőfelületéről, valamint tesztekről, szimulációkról speciális szoftverek segítségével.

Az automatizálást a vállalatnál a Murrelektronik olaszországi disztribúciós partnerével, az Integrával szoros együttműködésben valósították meg. Az Integra a Murelektronik különféle megoldásait kínálja, különösen a kapcsolószekrények és a hajtáshidraulika területén: a tápcsatlakozáshoz és a teljesítményfelügyelethez, valamint az adatkapcsolatokhoz és adatkezeléshez egyaránt.

Áramellátás présekhez és stancológépekhez

Az Integra által gyártott gépek a világszerte jelen lévő vevők speciális igényeinek az eredménye. Ez vonatkozik a prések ellátásához használt tekercsek vastagságára és méretére is, lehetővé téve a vállalat számára, hogy saját maga gyártson egyedi rendszereket. Az AsservimentiPresse 0,3-20 mm vastagságú és 200-2000 mm szélességű lemeztekercsek megmunkálására kínál megoldásokat. A vevői igények függvényében kompakt vagy hagyományos berendezéseket gyártanak, hogy a pozicionálási pontosságot és a kívánt egyengetést biztosítsák. Az ehhez használt egyengető változó számú kereszt- és ellengörgővel rendelkezik, amelyek bizonyos nyomást gyakorolnak a lemezre, és megszüntetik a tekercs jellegzetes görbületét. A görgőket hidraulikus működtetők hajtják, amelyeket a gép oldalán lévő mágnesszelepek elemei vezérelnek. Ezeket a mágnesszelepeket a gépektől különálló kapcsolótábla jelei vezérlik. A kapcsolótáblán találhatók az egyengető és a lemezadagoló betápláló- és vezérlőrendszerei, ami miatt mezőbusz-modulok is szükségesek a jelkezeléshez.

Matteo Foppa Vicenzini, az AsservimentiPresse ügyvezető igazgatója magyarázza: „A présekbe való előtolás meglehetősen bonyolult, mivel a tekercs méretére és a prés relatív adagolási sebességére gépspecifikus követelmények vonatkoznak, ezért itt nincs szabvány. A szalag előtolás teljes folyamatát az ügyfél specifikációitól függően a lehető leghomogénebb módon kell kialakítani.”

Roberto Spelta, az AsservimentiPresse elektrotechnikai vezetője így folytatja: „A lemezegyengető mágnesszelepeinek vezérlése döntő fontosságú. Minél pontosabb a lemez egyengetése, annál jobb az előtolás a présbe. Ez csak akkor lehetséges, ha a szelephajtásokhoz érkező jelek, melyek az egyengetőgörgőket vezérlik, tökéletesen vannak igazítva. Ezért a szelepmozgatók vezetékeinek és csatlakozóinak megbízhatónak kell lenniük, és biztosítaniuk kell a tartós teljesítményt.

„A Murrelektronik megoldásai, mint például a mezőbusz-modulok és csatlakozások ideálisnak bizonyultak az ilyen típusú termékekhez, mivel a működtetők vezetékei és csatlakozásai teljes mértékben megfeleltek az AsservimentiPresse követelményeinek” – magyarázza Foppa Vicenzini. „Annak ellenére, hogy több mázsa fémlemez mozgatására képesek, gépeink rendkívül precízen futnak a présekhez való betápláláskor és a tekercsek beállításakor, ami a helyesen szervezett teljes folyamatot jelenti. Ezeknek az eszközöknek a technológiáját tekintve a Murrelektronikra jellemző, hogy közvetlenül a gépen lévő alkatrészekkel történő megvalósítás különösen előnyös, mert számos probléma egyidejűleg megoldható.”

Roberto Spelta hozzáteszi: „Nagyon érdekel minket a Murrelektronik filozófiája, amely a decentralizációt az automatizálás vezérelvévé teszi. Az MVK Metall típusú mezőbusz-modulok mellett az Impact67 Pro-t IP67-ben IO-Link masterként is fogjuk használni, mivel tulajdonságai tökéletesen alkalmassá teszik a géphez való csatlakoztatásra.

Ad-hoc berendezések

A Murrelektronik termékekben alapfelszereltségként MVK Metal, M12 csatlakozókábelek és szelephajtás csatlakozók használatosak. Így a fő cél a gépekbe épített alkatrészek racionalizálásának, megjelenésének és funkcionalitásának maximalizálása.  Gabriele Magni, a Murrelektronik szerszámgépek részlegének vezetője úgy véli: „Az MVK Metall modult használták ehhez a megoldáshoz. Ez az IP67-es mezőbusz-modul lehetővé teszi a hálózati egység több modullal történő sorba kapcsolását, ezáltal egyszerűsíti a telepítést. Végül a géptől és a géphez vezető adatvezetékeket, valamint az aktuátorokat egyszerűen csatlakoztatták a modulhoz. Egy ilyen speciális berendezésnél a csatlakozók még inkább döntő szerepet játszanak. Az MVK Metall modul lehetővé teszi a hagyományos, összetett vezetékelések kis számú egyszerű és megbízható csatlakozással való helyettesítését, valamint az átfogó diagnosztikát.”

Ez a Murrelektronik mellett szól

Roberto Spelta azért döntött a Murrelektronik alkatrészei mellett, mert azok nemcsak megbízhatóak, hanem a már régóta fennálló szállítási szűk keresztmetszetek ellenére is könnyen hozzáférhetők, és így dacolnak az automatizálás fokozódásának jelentős hatásaival. Azt mondja: „A Murrelektronik termékei nálunk beváltak, és kiváló ár-érték arányt mutatnak. Az Integra cégünket tökéletesen támogatja, mert meghallgatnak minket. Az Integra azonnal ott volt, és teljesen új megoldásokat tudott kínálni nekünk. Ilyen háttér mellett tudjuk, hogy mindig hagyatkozhatunk a Murrelektronik tapasztalatára és know-how-jára.”

Luca Capaccioli, aki az Integránál a Murrelektronik megoldásainak forgalmazásáért felelős, hozzáteszi: „Az automatizálásban döntő fontosságú az alkatrészek időben történő és pontos szállítása. Az alkatrészek hozzáférhetősége jelentős különbséget mutathat. A hozzáértés és a problémamegoldó képesség mellett ma épp olyan fontos, hogy a pontos szállításra vonatkozó ígéreteket be is tartsuk. A Murrelektronik ügyfélspecifikus berendezéseket gyárt precíz átfutási és szállítási időkkel. Mivel a gyártási módokat a követelményekhez tudjuk igazítani, a Murrelektronik alkatrészek rendelkezésre állása a jövőben mindig biztosítva van. Ez azt is lehetővé teszi számunkra, hogy a jövőben közvetlenül használható berendezéseket fejlesszünk és építsünk.”

Végezetül Foppa Vicenzini hozzáteszi: „A Murrelektronik kábelezése és eszközei kiváló megoldásnak bizonyultak a vevői igényeknek megfelelő termékek egyszerűsített telepítéséhez, mivel teljes mértékben megfelelnek azoknak a megbízhatósági és pontossági paramétereknek, melyeket az AsservimentiPresse gépek megkövetelnek.”

A hozzáértéssel és a odafigyelési hajlandósággal a Murrelektronik az ügyfélkapcsolatokat is erősíti. E filozófia igazolásaként az AsservimentiPresse-vel folytatott gyümölcsöző együttműködés idővel stabilizálódott, és a jövőben is folytatódni fog, ami rugalmasabb és modernebb megoldásokhoz vezet majd.

Újdonságok a vállalatunktól

A Murrelektronik és a murrplastik stratégiai partnerséget kötnek

Összevont intézkedések Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon

Tudjon meg többet

Achieve More Together - Murrelektronik becomes 60th member of Single Pair Ethernet System Alliance

Networking is the main topic of the Industrial Internet of Things (IIoT). The technology behind Single Pair Ethernet has the potential to drive this topic forward. Murrelektronik…

Tudjon meg többet

Murrelektronik a 2023-as IO-Link Napon Budaörsön

Ismerje meg az IO-Link technológia erősségeit és élvezze a gyakorlatorientált előadások előnyeit!

Tudjon meg többet

Jó napot!
Hírlevél
Szívesen állunk rendelkezésére!
Sok csatornán keresztül elér bennünket...